Nyomtatás

Kreativitás, innováció és motiváció Firenzében

2018. júliusának végén érkeztem Firenzébe az Europass tanártovábbképző központ által indított „Creativity, Innovation, Motivation and New Teaching Methodologies” című 50 órás kurzusra.

Pénteken este érkeztem, így a hétfői kurzuskezdésig volt elegendő időm felderíteni a várost és barátkozni a környezettel, valamint gyakorolhattam meglévő olasz nyelvtudásom is. Szállásunk a történelmi belváros szívében volt, karnyújtásnyira a firenzei Dómtól. A kurzus első felét Ilaria tartotta, a csoportban legtöbb kolléga angol szakos volt Lengyelországból, Bulgáriából, Észtországból, Spanyolországból és Magyarországról, kiváló nyelvtudással. A nyelvi nehézségek, különbségek ellenére nagyon sokat tanultunk arról, hogy milyen a kreatív tanár, hogyan lehet hatékonyabban felkelteni a tanulók érdeklődését, olyan eszközök használatába nyertünk betekintést, amelyek - főleg a nyelvtanárok számára - eszközöket adnak a sokszínű óratervezéshez. A nyelvi akadályok is színesebbé tették ezt a hetet.

Lehetőségünk volt jónéhány program használatába is belekóstolni, ilyen volt a Google, Wikimedia Commons, a Pinterest, főleg nyelvtanárok tudják kihasználni a Study Stack programot, de megnéztük a Quizletet, az Edmodot és a Socrative programot is. Együttműködve, csoportmunkában készítettünk a saját tárgyunk témájában különböző kreatív feladatokat, és a hét végén a tanultak alkalmazásával egy óratervet. Hallhattunk arról is, hogy mennyire fontos a Mindfullness és a relaxáció a tanulók kikapcsolódására és a hatékonyabb tanulás érdekében.

A második hét egy kicsit mozgalmasabban telt, legalábbis az IKT eszközök terén, hiszen a hét minden napján legalább 3-4 új alkalmazást használtunk az oktatási, tanítási, tanulási módszereink színesebbé, érdekesebbé, XXI. századibbá tételére, Iacopo segítségével.

A tanuláson kívül nagy örömömre még közelebbről találkozhattam, ismerkedhettem az olasz kultúrával, a rendkívül gazdag művészeti és természeti értékekkel, az olasz gasztronómiával és azzal a multikulturális, mégis harmonikus életérzéssel, amit csak Olaszország adhat az odalátogatónak. Három különböző – az iskola által szervezett – városnéző sétán és egy egész napos toszkán kiránduláson vehettem részt.

Csodásan telt a két hét, rengeteg újdonsággal ismerkedhettünk meg és nem utolsó sorban olyan csodás élményeket szereztem, amelyeket az Erasmus+ program nélkül soha nem élhettem volna át! Köszönöm szervező kollégáimnak, hogy részt vehettem a programban!