Hogy miért válaszd a Tömörkény emelt szintű angol nyelvi képzését?

    ● Ha szeretnéd tökéletesíteni az angol nyelvtudásod,
    ● Ha készen állsz arra, hogy egy nagy múltú intézmény tanulója légy,
    ● Ha szeretnél egy igazi jó osztály tagja lenni,
    ● Ha szeretnél szakmailag jól felkészült tanároktól tanulni,
    ● Ha szeretnél egyetemen továbbtanulni vagy a nálunk megszerzett tudást külföldön kamatoztatni,

AKKOR GYERE HOZZÁNK TANULNI!

Mit kínálunk?
    ● heti 5 fantasztikus angol órát kis csoportban (idén ebből egy órát anyanyelvi lektor tart);
    ● cél az emelt szintű érettségi vagy a felsőfokú nyelvvizsga, ami csak növeli a továbbtanulási esélyeidet;
    ● emellett, heti 5 super gut német órát, hiszen egy nyelv nem elég :)
    ● több nyelvvizsgatípust is megismerhetsz, hiszen tanáraink közül többen nyelvvizsgáztatnak is;
    ● kiváló továbbtanulási lehetőségeid lesznek az SZTE Amerikanisztika vagy Anglisztika szakán (BA, MA szakok), de ha jól beszélsz angolul, lehet belőled tanár, továbbtanulhatsz a közgazdaságtan vagy egyéb társadalomtudományok terén.
    ● Egy jó angolosnak számtalan elhelyezkedési lehetősége van: fordítóként, tolmácsként, idegenvezetőként tisztviselőként, banki alkalmazottként, üzletkötőként, stb...a lehetőségek tárháza végtelen.

Hiszen büszkeség TÖMÖRKÉNYESNEK lenni!

Emelt szintű angol nyelvi osztály

Az emelt szintű angol nyelvi tagozat a 9. osztálytól indul és 12. évfolyamig tart, mind a 4 évben heti 5 órában tanítjuk az angol nyelvet. A 9. év elején az induló nyelvi szint: B1+ (erős középszintű angol nyelvtudás). A könyv, amit a speciális angol nyelvi osztályokban használunk B2-es szintű, magasabb szintű, mint a többi osztályokban.

Emelt szintű képzés esetén az elvárt minimumszint a 12. év végére: B2/C1 szint ( a tanulói csoport képességeitől függően).

Emelt szintű érettségire készítjük fel a tanulókat, akik magas számban sikeresen teljesítik a felsőfokú (C1) nyelvvizsga követelményeit is.

Második idegen nyelvként német nyelvet tanulnak a diákok heti 5 órában, amit a kezdő szintről kezdenek. A 12. év végére ebből is erős középszintű nyelvtudással rendelkeznek.

Fontos megemlíteni, hogy 2020-tól kezdve csak azok a diákok kezdhetik meg felsőfokú tanulmányaikat a magyarországi felsőoktatási intézményekben, akik rendelkeznek középfokú nyelvvizsgával. Így a nyelvvizsga szerepe még jobban felértékelődik.

SZTE Amerikanisztika Tanszékével
való együttműködés

Iskolánk a 2015/16-os tanévben kezdte meg együttműködését az egyetem Amerikanisztika Tanszékével (amerikanisztika.ieas-szeged.hu). A cél az volt, hogy diákjaink, és nem csak az emelt szintű angol osztályok, hanem minden diák, bepillantást nyerjenek a tanszék munkájába azzal, hogy a tanszéken tanító egyetemi tanárok jöttek el iskolánkba és tartottak előadást a legkülönfélébb témákról, kezdve az amerikai történelemtől egészen a Disney rajzfilmhősökig. Az Amerikanisztika Tanszék vezetője többször látogatott el iskolánkba és ismertette diákjainkkal a továbbtanulási lehetőségeket, kiemelve az amerikanisztika szakirányú képzést. Elmondta, hogy hol és milyen formában kamatoztatható a jó angol nyelvtudás és ezzel együtt milyen elhelyezkedési lehetőségek várnak a diákokra. Együttműködésünk ebben a tanévben is folytatódik.

Angol nyelvi előkészítő

Angol előkészítőnk októbertől indul és február végéig (szóbeli felvételi vizsgáig) tart.

Alkalmanként egy-egy órát tartunk, ami a következőkből áll össze: kb. 20 perc nyelvtani áttekintés, és kb. 40 perc egy adott témakör átbeszélése.

A felvételi előkészítőre felvettek számát 35 főben határoztuk meg.

Jelentkezni az iskola által rendszeresített jelentkezési lapon lehet. Az előkészítő ingyenes.

Fontos! A felvételi előkészítőn való részvétel nem egyenlő a sikeres felvételivel.

A 2017/18-as tanévben az angol előkészítő időpontjai a következők:

október 10., október 17., október 24., november 7., november 14., november 21., november 28., december 5.,
december 12., ,január 9., január 23., január 30., február 6., február 13.

Felvételi és pontszámítás

Emelt szintű órák (fakultáció) választása

Azt, hogy mely tantárgy(ak)ból kíván a tanuló emelt óraszámú képzést igénybe venni, a 10. osztály végére kell eldönteni, ezért az iskola minden év április 25-ig meghirdeti a következő tanév választható emelt óraszámú óráit. A 10. évfolyamosok a 11. évfolyamra választanak emelt óraszámú képzést, a 11. évfolyamosok pedig a 12. évfolyamra. Ehhez az iskola előzőleg igényfelmérést végez a tanulók körében, majd az összesítés után a szabadon tervezhető órakeret terhére a pedagógusok megnevezésével kihirdeti azokat. A diákok órarendjét a következő tanévben úgy alakítjuk ki, hogy egy tanuló több (maximálisan 2) foglakozáson tudjon részt venni. Azok a képzési formák működhetnek, melyre legalább 10 tanuló jelentkezik.

Angol nyelvből a 11. évfolyamon általában 2 (ritkább esetben 3) emelt szintű csoport indulhat. A diákok eltérő óraszámú csoportokból (3, 4 vagy 5 órás) és eltérő szintű csoportokból (kezdő és haladó) érkeznek. Amennyiben lehetőségünk van rá, a hasonló óraszámú és szintű diákokat azonos csoportba tesszük. A cél minden esetben a nyelvvizsgára és az emelt szintű érettségire való felkészítés. Fontos megemlíteni, hogy amennyiben a diákok 60% fölött teljesítik az emelt szintű angol érettségit, az középfokú nyelvvizsgával egyenértékű.

Versenyek

Juvenes Translatores – Európai Únió által szervezett fordítóverseny
2016. november 24.

A tavalyi tanévben iskolánk második alkalommal vett részt az Európai Unió által szervezett Juvenes Translatores fordítóversenyen. A versenyen minden évben csak a 17 éves korosztály indulhat, tavaly iskolánkat 4 tanuló képviselte a versenyben és
Mészáros Barbara 10.D osztályos tanuló spanyol nyelvből (Felkészítő tanára: Ábrahám Szilvia)
megnyerte az országos versenyt és ő képviselte Magyarországot a Brüsszelben rendezett díjátadón!

A verseny résztvevői a fordítás után

    ● Angeli Izabella Sabrina 11. A osztályos tanuló német nyelvből (Felkészítő tanára: Kulcsárné Hinze Mária)
    ● Fekete Janka Nóra 11.A osztályos tanuló angol nyelvből (Felkészítő tanára: Némethné Hérics Éva
    ● Mészáros Barbara 10.D osztályos tanuló spanyol nyelvből (Felkészítő tanára: Ábrahám Szilvia)
    ● Nyíri Petra 11.A osztályos tanuló angol nyelvből (Felkészítő tanára: Némethné Hérics Éva)