„Mikrokozmosztól a makrokozmoszig”

NTP-MTTD-17-0170 azonosítószámú pályázat

 

A Szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium természettudományos munkaközössége kiemelten fontosnak tartja a tehetséges diákok felkutatását és segítését. Ezt a célt szolgálta a 2017/18-as tanév során megvalósított pályázatunk, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő hirdetett a  matematikai, a természettudományos és a digitális kompetenciák erősítését szolgáló hazai és határon túli tehetségsegítő programok támogatására.

 

Programunk célkitűzése, hogy a tehetséges diákok megfelelő elméleti tudása mellett a tanulók gyakorlati ismereteit is bővítsük a természettudományok területén. Gyakorlatorientált foglalkozásaink során a diákok jobban megismerték és megértették a környezetünkben zajló jelenségeket. Ezt fizika, kémia, biológia és környezetvédelem témájú gyakorlatok elvégzése, értelmezése és bemutatása komplex módon segítette.

2017. augusztusában 3 napos bentlakásos tábort szerveztünk Bugacon a CSEMETE Egyesület Oktatóközpontjában. A táborban ismerkedés, csapatépítés, szociális kompetenciák fejlesztése mellett sor került a természettudományos ismeretek bővítésére (növényismeret, társulásismeret, csillagászati megfigyelések).

2017 szeptembere és 2018 júniusa között heti rendszerességgel került sor 2 órás tehetséggondozó foglalkozásokra, részben az iskolában, részben külső helyszíneken. Ellátogattunk a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet területén fekvő sándorfalvi Fehér-tóra, az SZTE Gyógyszerésztudományi Karának Farmakognóziai Intézetének laboratóriumába, az SZTE ÁOK Mikrobiológiai és Immunbiológiai Intézetének laboratóriumába, a Szegedi Csillagvizsgálóba, az SZTE Füvészkertjébe, az SZTE Csillagászati Tanszékére, valamint a Körös-éri Tájvédelmi Körzet részét képező Ásotthalmi láprétre. Ezen foglalkozások során a diákok rutint szereztek a mikroszkóp használatában, fejlődött kísérletező készségük a kémiai laborgyakorlatok elvégzése terén, bővebb ismereteket szereztek a csillagászat témakörében. A terepgyakorlatok alkalmával fejlődött tájékozódó és megfigyelő készségük, gyarapodtak természetvédelmi ismereteik.

2018. január 11-én múzeumpedagógiai foglalkozáson vettünk részt az Interaktív Természetismereti Tudástárban.

2018. február 28-án 1 napos tanulmányút keretében látogatást tettünk a Paksi Atomerőműben.

2018. június 7-én a Szent-Györgyi Albert Agórában disszeminációs zárórendezvényt tartottunk általános iskolások bevonásával.

 

Pályázatunk elérte célját, hiszen diákjaink lelkesen vettek részt a foglalkozásokon, és szereztek rutint a természettudományos vizsgálatok elvégzésében. Motiváltságukat mutatja, hogy a tanév során számos versenyen, pályázaton is elindultak, szép sikereket elérve. Bízunk benne, hogy segítettük pályaválasztásukat, vonzóbbá téve számukra a természettudományok világát.

 

 

Elkészített bemutatók:
Antociánok.pptx
Darules a Fehér-tavon.pptx
Füvészkert látogatása.pptx
Kísérletek élesztővel.docx
Mikrobiológia gyakorlat az SZTE ÁOK-n.pptx
Mikrobiológiai vizsgálatok.pptx
Növényi anyagok.pptx
Növényi részek mikroszkóp alatt.pptx