Bevezető
Általános tudnivalók
1. állomás
2. állomás
3. állomás
4. állomás
5. állomás
6. állomás
7. állomás
8. állomás
9. állomás
10. állomás (téli)
Ahogy mi láttuk...
Forrás
Impresszum
Főlap

1. állomás: "Palánk" - Tömörkény István Gimnázium előtti tér

A ma Palánknak nevezett belvárosi tömböt a Roosevelt tér sarkán égbe nyúló Égő Arany-ház mögött találjuk. Az épület az algyői olajmezőn lángoló fáklyákról, Mocsár Gábor könyve nyomán kapta nevét. A közbeszéd szerint azért kellett ide ekkora épületet emelni, hogy a távolabb, a Tisza partján álló egykori MSZMP-székházból ne lehessen látni a Fogadalmi templom tornyát. 

A régi házak helyén épített házsor alatt átjáró vezet a XX. század hatvanas éveinek stílusában tervezett lakótömbhöz. 

Egykor itt fogadta vendégeit az Arany Oroszlán vendéglő és kávéház: az épület sarkát díszítette a tiszai bőgőshajók orrának mása, jelezvén, hogy a ház építtetője is a folyó gazdagságából élt. Az Arany Oroszlánra visszagondolva magunk elé idézhetjük Mikszáth Kálmánt, vagy a magyar sasfiókot, Petőfi Zoltánt, akik e kávéház asztalainál üldögéltek... 

Az egykori kávéházra és vendéglőre emlékeztet még a kő hajóorral szemben nyíló, lágyan görbülő Oroszlán utca (a Klauzál térrel köti össze az Oskola utcát), amelyből most az átjárón keresztül a ma is Palánknak nevezett házak közé lépünk. 

 Az új építésű házak között egyenesen a Tömörkény Istvánról elnevezett művészeti szakközépiskola és gimnázium vöröstéglás épülete felé tartunk (Baumgarten Sándor, 1902). A bejárat mellett helyezték el az író mellszobrát, amelynek különlegessége, hogy az iskola egykori tanítványa (ma már tanára), Kalmár Márton szobrászművész faragta. 

Az iskolával szemközti parkrészen egy kucsmás kisfiú mészkőszobra áll (Juhászbojtár, Csikai Mária, 1968). 

A modern belső épületek alatt újabb átjáró vezet tovább. Még neve is van: Hild-kapu. Szeged építészeti arculatának kialakításáért a várost 1979-ben Hild-díjjal tüntették ki, így került a lábas házra a felirat. A kapu felé tartva, elhaladván az egymásra teraszosan épülő, kis szökőkút-tányérok mellett, pillantsunk jobbra: a Palánk 4. számú ház, Tömörkény István szülőházának végfalán Juhász Gyula disztichonját olvashatjuk, amelyet Tömörkény születésének 100. évfordulóján helyeztek el 1966-ban.

 

 

 

 

Páfrányfenyő Ezüsthárs

Keskenylevelű kőris

Császárfa

Oszlopos nyár

Ecetfa

Közönséges nyír

Vérszilva

Ezüstjuhar

Fehér akác