Bevezető
Általános tudnivalók
1. állomás
2. állomás
3. állomás
4. állomás
5. állomás
6. állomás
7. állomás
8. állomás
9. állomás
10. állomás (téli)
Ahogy mi láttuk...
Forrás
Impresszum
Főlap

3. állomás: Roosevelt tér

A szegedi Roosevelt tér a Belvárosi (Öreg) Híd lábánál fekszik, amely a szeszélyesen kanyargó Tiszán ível át. A Tisza sok költőt, írót és művészt megihlető folyónk. Így Szeged egyes kiépült részeit híddal kellett összekötni, ezt a kapcsolatot két híd szolgálja. Szegedet és Újszegedet a Belvárosi híd köti össze. A ma látható Belvárosi híd 1948-ban épült fel, azonban volt ennek egy elődje is, amely még 1883-ban épült Feketeházy János építész tervei alapján és az Eiffel-cég kivitelezésében. Azonban sajnálatos módon ez a híd 1944-ben teljesen megsemmisült, mikor a visszavonuló magyar csapatok kénytelen voltak a németek nyomása alatt felrobbantani.

 

Szeged Roosevelt tere hajdanán nyüzsgő piacnak a helyszíne volt, a tér közvetlenül a Tisza-partján helyezkedik el így a halászok, könnyen kipakolhatták a friss portékájukat. 1950-ig volt halpiac a téren, a nagy árvízig a teret Hal térnek hívták.

 

Szobrainak egyike, Roosevelt terének északi felében áll Móra Ferenc írónk emlékszobra, amely Tápai Antal szobrászművész alkotása 1938-ból. A szobrot 1946. október 25-én avatták. Móra Ferenc alakja mellett egy ülő alakot láthatunk, amely Kotormány János hivatalszolgáról, Móra "személyem körüli miniszteréről" lett megmintázva. További szobra Juhász Gyula emlékére készült. Mivel Juhász Gyula is mindig szeretettel gondolt a folyóra, amelyet tájverseiben többször meg is énekelt, szobrát ide a Tisza-partjára a Roosevelt téri parkba helyezték. A szobor sokáig hátal állt a folyónak, de mára már a költő alakja elmélyülten zsebre dugott kézzel szemlélheti a zöld vizű öreg Tiszát, mögötte játszótéri harsány gyerekek kacajával. A szobor 1957-ben készült és alkotója Segesdy György Munkácsy-díjas szobrászművész.

Más emlékszobor, a tiszavirágok rövid életének emléket állító szobor, melyet a Tömörkény István Gimnázium egyik volt tanára készített. Egyéb nevezetessége a rakpart, mely igen közkedvelt hely a szegedieknek és az idelátogatóknak egyaránt.

Szobrai mellett, Szeged egyik leghíresebb halászcsárdája található itt: a Sótartó (mai nevén Roosevelt téri halászcsárda). Az étterem neve fogalommá vált az elmúlt néhány évtized alatt nemcsak a városban, de országszerte, sőt az sem túlzás, ha azt állítjuk, hogy világszerte.

Szeged egyik legnagyobb játszótere fekszik itt, megbújva a Belvárosi Híd lábánál.

 

 

Közönséges platán

Korai juhar Törökmogyoró