Bevezető
Általános tudnivalók
1. állomás
2. állomás
3. állomás
4. állomás
5. állomás
6. állomás
7. állomás
8. állomás
9. állomás
10. állomás (téli)
Ahogy mi láttuk...
Forrás
Impresszum
Főlap

5. állomás: Újszegedi Erzsébet liget

A Liget hívogatásának engedve, szemünk végigfut a középső sétányon: a hatalmas platánfák úgy borulnak össze az ég alatt, mint egy gótikus templom főhajójának csúcsíves boltozata.
Ki gondolná, hogy a gyönyörű parkot éppen az 1848-1849-es szabadságharcot leverő osztrák katonáknak köszönhetjük? A liget helyén burjánzó hepehupás vadont egy császári tiszt, báró Reitzenstein Vilmos és katonái alakították át 1858-ban. Az olasz vándorzászlóalj ezredese nyolc esztendő múltán, Königgrätznél elesett.
 

Szeged tüdeje, az újszegedi Liget kicsiben hasonlít a New York-i Central Parkra, a világváros központi részének, Manhattan szabadidős óriás kertjére. Egyre többen fedezik fel Szegeden is a ligeti élet üdítő varázsát. A hivatásos sportolók, elsősorban gyaloglók, hosszútávfutók, triatlonosok és kézilabdások, már évek óta kihasználják a liget kitűnő adottságát és futó edzéseiket előszeretettel végzik a friss levegőn. Az egészségükre valamicskét is adó környékbeliek is általános szereplői a ligeti nyüzsgésnek.

 

Az újszegedi liget 1858-ban létesült. "Újszeged" - népünk nyelvén Újszöged - a város bal parti része. Az 1800-as évek elején a városi hatóság igen fontos területnek tartotta Újszegedet, igyekezett az ottani birtokok tulajdonjogát megszerezni, így keletkezett. Újszeged község, melynek magasabban fekvő része, és a Tisza partja legszebb kerti telkekké alakult.

 

 

 

 

Közönséges platán

Vadgesztenye Fekete bodza

Kocsányos tölgy

Kislevelű hárs Nagylevelű hárs

Mezei juhar

Borostyán Fekete eperfa

Korai juhar

Tiszafa

Szomorú fűz

Vörös tölgy

 

És most jöjjenek az állatok: